Artikkel fra Drammens Tidende

Andreas Nordengen (37) lot seg inspirere av Airbnb, og startet nettside som gjør at kunstnerne sitter igjen med mer etter hvert salg.

Andreas Nordengen sitter i sofaen på Berger med laptopen godt planta på fanget. Som samboeren påpeker, så har det vært litt vel mye skjermtid de siste ukene. Men det har betalt seg. Ni dager etter at han i det stille lanserte nettsiden «Egenart» for salg av kunst, har 35 kunstnere registrert seg, og 36 kunstverk er lagt ut.

Andreas Nordengen er utdannet grafisk designer, og jobber fulltid som digital markedsfører og webdesigner. I tillegg er han en av Bergers mange kunstnere. Ideen om å starte nettside der kunstnere kan selge egne verk, kom som lyn fra klar himmel for en måned siden.

– Jeg ble inspirert av sider som Airbnb, der utleiere og leietakere kommuniserer direkte og avtaler salg uten at eier av nettsiden er involvert. Da tenkte jeg at samme oppsett kan brukes til å gjøre at kunstnerne sitter igjen med mer av kaka etter et salg.

Som kunstner har Andreas selv sett hvordan inntjeningen ser ut etter et salg på galleri.

– Gallerier tar 20-50% prosenter av salg, i tillegg får man skattetrekk. Da sitter ikke kunstnerne igjen med mye. Dette har stoppet meg for å kontakte gallerier selv, så da tenkte jeg at det kan jo ikke gjelde bare meg.

Kunstmarked: Potensielle kunder kan søke og finne kunstneren på kartet på Egenart, for så å kontakte kunstneren direkte. Nettsiden har Andreas Nordengen designet selv.

Tjener ikke penger

Selv om Andreas også annonserer for egne kunstverk på nettsiden, tjener han null og niks på den.

Kunstnerne betaler en ørliten sum for å annonsere for kunstverkene sine på siden. Pengene går direkte til markedsføring av nettsiden, for å generere enda flere salg. Egenart tar ingen kommisjon eller prosenter av et salg.

– Alt skal gå tilbake til kunstnerne selv, forklarer Andreas. Hans jobb blir å holde nettsiden synlig, og øke nettverket.

– Du jobber jo gratis … Hva får du igjen?

– Det er jo gøy å ha skapt noe, da, sier Andreas med et bredt glis.

– Jeg kan promotere mine egne verk, og får muligheten til å gjøre en forskjell. Det er på tide at kunstnerne får mer av kaka.

Konkurrent

– Er gallerier utdaterte?

– Vi lever i en digital verden der ting skal være lettere tilgjengelig. Da kan ikke kunsten stå stille ved siden av og se på utviklingen gå forbi. Jeg mener det er på tide at galleriene får en konkurrent.

Andreas bor på Berger med samboer Tine Gajda og deres to barn. Som to fulltidsarbeidende foreldre blir det ikke mye tid til gallerititting.

– Det er ikke nok timer i døgnet til å labbe fra galleri til galleri. Med Egenart kan folk sitte i sofaen med et glass rødvin og se på kunst, beskriver Tine.

Andreas kaller arbeidet med nettsiden for «avkobling», og presiserer at han ikke har planer om å slutte med dagjobben sin.

– Hva er målet ditt med nettsiden? spør undertegnende.

Andreas puster dypt ut, før han ler av sin egen reaksjon.

– Det har gått for fort til at jeg har rukket å sette et mål. Ikke tror jeg at jeg ønsker å sette et heller. Da har man på en måte satt enderesultatet, og jeg vil jo ikke at det skal ta slutt.

Etter en liten tankepause finner Andreas likevel et slags ønske for fremtiden.

– Nå er Egenarts slagord «Norges nye kunstmarked». Jeg vil gjerne kunne skrive «Norges største kunstmarked».

Kommentarer

  • Stengt for kommentarer.
  • Select your currency